Pinot Gris

Deze vroeg rijpende druif is een variant van de Pinot Noir en heeft een herkenbare licht rode gloed. De druif is erg gevoelig voor het klimaat wat ook terug te herkennen is in de kwaliteit. Over het algemeen zijn de wijnen sappig en ruiken naar tropisch fruit. Door late oogst is de druif ook perfect voor het maken van zoete wijnen, zowel met als zonder botrytis.

Kenmerken en Aroma’s:

  • In een koel klimaat geeft de druif een licht en strakke wijn met mooie zuurgraad.
  • In een warm klimaat is de wijn juist vol en alcoholisch met een kleine restzoet.
  • Herkenbare aroma’s in deze wijn zijn tropisch fruit, nootachtig en specerijen.

Lekker bij:

  • Ideaal bij de oosterse keuken
  • Vis, schaal- en schelpdieren
  • Vlees zoals kalfs- of varkensvlees
  • Gevogelte zoals eend, kalkoen of fazant
  • Pasta met roomsaus of vis
  • Groente zoals oosterse groente gerechten
  • Dik, rijk, romige kazen

Landen en Wijngebieden:

Een alfabetisch overzicht van landen/wijngebieden waar je deze druif kan vinden samen met de eventuele lokale benaming.

  • Australië
  • Duitsland (Grauburgunder, Ruländer)
  • Frankrijk
    • Elzas (Tokay d’Alsace, Auxerrois Gris)
    • Champagne (Fromenteau)
    • Loire (Malvoisie Blanc)
  • Hongarije (Szürkebarát)
  • Italie (Pinot Grigio)
  • Luxemburg
  • Nieuw-Zeeland
  • Oostenrijk (Grauburgunder, Ruländer)
  • Roemenië
  • Verenigde Staten
    • Oregon
    • Californië