Riesling

Deze laat rijpende druif, kan in zijn wijnen een perfecte balans creëren tussen fijn zoet en fris zuur. De Riesling druif is perfect voor wijnbouw in koel klimaat, hij kan zich ook wel aanpassen naar een warme omgeving echter gaat dit vaak te koste van zijn complexiteit en elegantie. Het terroir waar de riesling groeit heeft grote invloed op de smaak en aromas van de wijn. Door het gegeven dat de druif goed ontwikkeld in een koel klimaat en vrij laar rijpend is, is deze ook perfect voor late oogst. Denk hierbij aan Vendange Tardive & Spätlese wijnen.

Kenmerken en Aroma’s:

  • Herkenbaar fruit in de Riesling zijn citrus en appel.
  • Tevens kun je in de geur bloemen herkennen zoals Linde, Munt en Kamperfolie .
  • Riesling wijnen op leeftijd kunnen een olieachtige aroma ontwikkelen (Goût de Pétrole).

Lekker bij:

  • Vis, schaal- en schelpdieren
  • Vlees zoals Charcuterie
  • Gevogelte zoals eend
  • Pasta met roomsaus of vis
  • Groente zoals asperges en frisse salades
  • Dessert met vers fruit (niet te zoet)

Landen en Wijngebieden:

Een alfabetisch overzicht van landen/wijngebieden waar je deze druif kan vinden samen met de eventuele lokale benaming.

  • Albanië (Rajnski, Renski Rizling)
  • Australië (Clare Riesling, Rhine)
  • Canada (White Riesling, Johannisberg Riesling)
  • Chili
  • China
  • Duitsland (Moselriesling, Hochheimer)
  • Frankrijk
    • Elzas
  • Hongarije
  • Italië
    • Noorden (Riesling Renano)
  • Kroatië (Rizling Rajinski)
  • Luxemburg
  • Moldavië
  • Nieuw-Zeeland
  • Oekraïne (Risling Rejnski)
  • Oostenrijk (Rheinriesling, Weisser Riesling)
  • Roemenië
  • Slovenië (laški rizling)
  • Spanje
  • Tsjechië (Rézlink, Ryzlink rýnský)
  • Verenigde Staten (White Riesling, Johannisberg Riesling)
    • Californië
    • Washington
    • New York State
  • Zuid-Afrika (Cape Riesling, Weisser Riesling)
  • Zwitserland