Merlot

Deze ook van oorsprong Franse druif is ook terug te vinden in de gehele wijn wereld, en is een van de meest aangeplante druiven en ondertussen ook een van de populairste druiven. De wijnen van deze druif staan bekend om hun zacht, soepel karakter. Hij is ook vaak gebruikt in combinatie met de Cabernet-Sauvignon, wat de wijn veel zachter maakt.

Daarnaast is de wijn ook ideaal als cépagewijn; een gemakkelijke, niet complexe en fruitige wijn met een bijzonder mooi eigen karakter.

Kenmerken en Aroma’s van de Merlot:

  • De Merlot is vaak omschreven als mollig en zacht met niet al te veel taninnes
  • Herkenbaar zijn aroma’s zoals: bosbes, zwarte kersen, bramen en pruim
  • Als hij langer gerijpt heeft kan men ook leer terug herkennen

Lekker bij:

  • Rundvlees en varkensvlees (spareribs)
  • Groot en klein wild
  • Gevogelte – zoals gans
  • Harde kazen (belegen of extra belegen)

Landen en Wijngebieden:

Een alfabetisch overzicht van landen/wijngebieden waar je deze druif kan vinden samen met de eventuele lokale benaming.

  • Argentinië
  • Australië
  • Bulgarije
  • Chili
  • Frankrijk
    • Bordeaux
    • Sud-Oest
    • Languedoc
  • Hongarije (Médoc Noir)
  • Italië
  • Moldavië
  • Nieuw-Zeeland
  • Roemenië
  • Slovenië
  • Verenigde Staten
    • Californië (Bigney Rouge, Crabutet, Médoc Noir, Sémillon Rouge)
    • Washington
  • Zuid-Afrika
  • Zwitserland