Cabernet Sauvignon

Van oorsprong is de Cabernet Sauvignon een Bordeaux druif, maar ondertussen uitgegroeid tot een bekende druif in de gehele wijnwereld. Zodoende is deze ook aangeplant in bijna heel de wereld. Voornamelijk Chili en Californië heeft een grote wijnproductie van deze druif, waar hij vaak Cabernet Genoemd wordt.

De druif heeft een erg dikke schil, hierdoor bevat de wijn veel kleur, maar is hierdoor ook behoorlijk rijk aan tannines. Hoe rijper de, hoe zachter de tannines zijn. Daarom zijn Cabernets uit warme gebieden vaak sneller op dronk dan wijnen uit een kouder klimaat. Daarnaast is de druif ook vaak geblend met een zachtere druif, om de wijn meer te balanceren en daarnaast geeft de steundruif ook een eigen karakter aan de wijn.

 

Kenmerken en Aroma’s van de Cabernet Sauvignon:

  • De Cabernet Sauvignon is een elegante stevig wijn met een strak en soms ook wel stroef mondgevoel
  • Herkenbaar in de Cabernet Sauvignon zijn de aroma’s van zwarte bessen, Cassis en vaak wat kruiden
  • Je kan ook bij niet volledig uit gerijpte wijnen tonen van paprika of asperges terug vinden
  • Door rijping op vat en fles krijgt de wijn herkenbare tonen van hout, vanille, leer en tabak

Lekker bij:

  • Lams- en rundsvlees
  • Kleinwild
  • Diverse soorten kazen

Landen en Wijngebieden:

Een alfabetisch overzicht van landen/wijngebieden waar je deze druif kan vinden samen met de eventuele lokale benaming.

  • Argentinië (Cabernet)
  • Australië
    • Coonawarra
    • Margret River
    • Victoria
    • Hunter Valley
  • Chili (Cabernet)
  • China
  • Frankrijk (Petit Cabernet, Vidure)
    • Loirevallei
    • Provance
    • Languedoc
    • Bordeaux
    • Sud-Ouest
  • Israël
  • Italië (Uva Francese)
    • Toscane
    • Piemonte
    • Sicilië
    • Friuli
  • Libanon
  • Nieuw-Zeeland
    • Hawke’s Bay
    • Auckland
    • Waikato
  • Spanje
    • Navarra
    • Penedès
  • Verenigde Staten (Cabernet)
    • Californië
    • Washington
    • Taxas
    • Oregon
    • New York
  • Zuid-Afrika