Nieuw-Zeeland als wijnland

Nieuw-Zeeland is bekend om zijn top Sauvignon-Blanc wijnen, maar voordat deze zo populari waren is er veel gebeurd in de wijnbouw van Nieuw-Zeeland. De geschiedins begint begin 1800 waar vanuit Australië de eerste wijnstokken overkwamen, en er begonnen werd met productie van wijn. Echter heeft het geduurd tot aan de jaren 60-70 waar de nadruk lag op versterkte wijnen, en langzaam over ging, op advies van Helmut Becker, naar een fruitige lichte wijn. Uit eindelijk is er in de jaren 80 begonnen met de aanplant van Sauvignon-Blanc en wisten de nieuw-zeelandse wijnboeren hier een top wijn van te maken.

Geografie

Nieuw-Zeeland is een combinatie van 2 eilanden ten zuid-oosten van Australië en perfect gelegen voor wijnbouw.  De eilandden zijn samen z’n 1600 km lang en liggen perfect tussen de 35e en 36e breedtegraad op het zuiderlijk halfrond. Door de omvang van het eiland, de verschillende hoogtes is er ook een groot verschil in klimaat. Dit verschil is in grote lijnen op te delen in 3 secties, namelijk;

  • Het noorden: een  vochtig en subtropische klimaat gelegen rond de grootste stad van het land, Auckland.
  • Het centrum: een mild zeeklimaat gelegen rond de hoofdstad Wellington op het noordereiland en de top ven het zuidereiland.
  • Het zuiden: een continentaal klimaat in de Provincie Otago.

Nieuw-Zeelandse druiven en wijnen

Het land staat bekend om de Sauvignon-Blanc maar er zijn zeker ook andere druiven aangeplant en er komen niet enkel witte wijnen vandaan. Er is wel een groot verschil in aanplant tussen de 2 verschillende eilanden, voornamelijk door het grote klimaat verschil. Zo zijn er in de koelere gebieden, voornamelijk het zuidereiland, veel Chardonnay, Pinot-Noir en Sauvignon-Blanc te vinden en op het warmere noordereiland de Merlot en Cabernet Sauvignon. Daarnaast kun je in Nieuw-Zeeland, afhankelijk van het klimaat, ook als witte druif: Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer, Müller-Thurgau en Muscat vinden en voorbeelden van andere blauwe druiven zijn, Malbec, Syrah, Cabernet Franc en diverse lokale rassen.

Wijngebieden en wetgeving

Zoals geografisch bepaald is het land te verdelen in 2 eilanden het noorder- en zuidereiland, met elk hun eigen wijnregio’s en gericht op terroir en klimaat. Binnen het land zijn er afspraken omtrent de exportvan wijnen, hier voor is er het ‘Wine Export Certification’ die er op toe ziet dat enkel kwaliteitswijnen geëxporteerd mogen worden vanuit het land. De beoordeling hiervan is een uitgebreide keuring gericht op chemische- en proeftechnische beoordeling. De aangeduide wijnregio’s zijn;

  • Noordereiland
    • Auckland
    • Bay of plenty
    • Gisborne
    • Hawke’s Bay
    • Wellington
  • Zuidereiland
    • Marlborough, grootste en bekendste regio van nieuw-zeeland
    • Nelson
    • Canterbury
    • Otago