Het gebied tussen Nice en Arles aan de Côte d’Azur is de Provence bekend als populaire vakantiegebied, maar denk ook aan de Provençaalse keuken of de diversiteit in natuur, uiteraard de wijngaarden niet vergeten. Deze liggen verspreid in de regio maar het centrale gedeelte, rond Toulon en Marseille is wel het grootste wijnbouwgebied van de Provence.

In de Provence worden voornamelijk Rosé wijnen geproduceerd. Een perfecte wijn passende bij de regio en het klimaat. De Rosé is vaak te omschrijven als fris en fruitig en licht van kleur. Door kort de blauwe druiven mee te weken heeft de wijnmaker de mogelijkheid om deze prachtige rose kleur te creëren.

Subgebieden

De Provence kan verdeeld worden in 3 gebieden waarbij de Côtes de Provence te verdelen is in 3 subgebieden. naast deze regio’s zijn er in de Provence ook nog 5 kleine gebieden met een eigen herkomstbenaming.

  • Côtes de Provence: De grootste regio met veel verschillen binnen de regio in wijngebied maar ook kwaliteit. Door deze grote verschillen zijn er binnen de regio 4 kleinere subgebieden van oost naar west zijn dit:
    • Côtes de Provence Sainte-Victoire
    • Côtes de Provence Pierrefeu
    • Côtes de Provence la Londe
    • Côtes de Provence Fréjus
  • Coteaux d’Aix-en-Provence: Gelegen rondom de stad Aix-de-Provence ten westen van Marseille. Binnen deze regio worden voornamelijk Rode en Rosé wijnen geproduceerd en is de meest aangeplante druif de Cabernet Sauvignon
  • Coteaux Varois: Gelegen midden in de Côte de  Provence en niet zeer bekend. In het verleden is hier veel massawijn geproduceerd waardoor de kwaliteit niet altijd even goed was. Gelukkig is hier een duidelijk stijgende lijn in te zien en het voordeel daarnaast is dat deze regio nog altijd een lagere prijs stelling heeft tov de andere regio’s

 

 

De lokale gebieden in de Provence zijn van west naar oost gelegen de volgende:

  • Les Baux-de-Provence: Gelegen ten oosten van Arles, tegen de helling rondom Les Baux-de-Provence. Typerend voor deze regio is het warmere klimaat en de bodem die voornamelijk bestaat uit kiezels. De  wijnproductie in deze regio is hoofdzakelijk rood van Grenache en Syrah en een kleine 20% Rosé.
  • Palette: Een gebied dat zeer klein is en hierdoor ook maar enkel wijnproducenten heeft. Ook hier is rood de meest geproduceerde wijn echter is er ook een klein aandeel voor wit. Wijnen uit deze regio staan bekend om hun vol en sterk karakter en kunnen, zowel wit als rood nog enkelen jaren door rijpen op fles.
  • Cassis: Deze regio is vernoemd naar het gelijknamige dorp ‘Cassis’ waar rondom heentegen de hellingen de wijngaarden zijn gesitueerd. Deze regio behoort tot een van de oudste AOC’s van Frankrijk. De meest aangepaste druiven in de regio zijn Clairette en Marsanne voor witte wijnen. Een klein percentage in deze regio is weggelegd voor Rode en Rosé wijnen, van Grenache en Carignan, echter is hier de kwaliteit erg laag tov de witte wijnen.
  • Bandol: Genoemd naar het havenstadje Bandol gelegen te westen van Toulon. In deze regio worden voornamelijk krachtige rode wijnen geproduceerd van de Mourvèdre druif. Daarnaast komen uit deze regio ook krachtige volle Rosé wijnen die tot de beste van Frankrijk behoren.
  • Bellet: De kleinste regio van de Provence waar zowel Wit, Rood als Rosé wijnen vandaan komen.  De Rosé wijnen zijn vaak droog, fris en elegant.

Druivenrassen

Binnen de Provence is er een zeer streng druivenras beleid, wat te goede is gekomen betreft de kwaliteit van de AOC wijnen. Zo is er in deze regio heel precies gekeken naar de combinatie van druivenras en bodemsamenstelling. De aanbevolen blauwe druivenrassen zijn Grenache, Cinsault, Mourvèdre en de minder bekende Tibouren. Voor de witte rassen zijn dit Sémillon en Rolle en minder gebruikt zijn de Clairette en Ugni Blanc.

In de regio staat ook nog de Carignan, Syrah en Cabernet Sauvignon echter mogen deze enkel gebruikt worden als aanvulling in een assemblage tot een maximaal percentage, respectievelijk 40%, 30% en 30% van het totaal.

Appellations

Door het ideale klimaat in de Provence zijn er naast AOC wijnen ook veel landwijnen, deze maken voornamelijk rode wijnen en enkel belangrijke Vin de Pays zijn hieronder als algemene appellation opgesomd. Naast de algemene ‘Vin de Pays’ zijn er verschillende regionale appellations en 5 lokale appelations.

  • Algemene appellation:
    • Vin de Pays des Maures
    • Vin de Pays de l’Argens
    • Vin de Pays de Mont-Caume
    • Vin de Pays des Bouches-du-Rhône
    • Vin de Pays du Vaucluse
    • Vin de Pays des Alpes-Maritimes
    • Vin de Pays du Var
  • Regionale appellations:
    • Côtes de Provence
      • Côtes de Provence Sainte-Victore
      • Côtes de Provence Fréjus
      • Côtes de Provence Pierrefeu
      • Côtes de Provence la Londe
    • Côtes d’Aix-en-Provence
    • Coteaux Varois
  • Lokale appellations:
    • Les Baux-de-Provence
    • Palette
    • Cassis
    • Bandol
    • Bellet