Corse

In het kort

Corsica het sids 1769 Franse eiland voor de kust in de Middellandse zee is een bergtop boven de zeespiegel. Door het typerende landschap van dit eiland, is wijnbouw voornamelijk gelegen aan de kust van het eiland. Het eiland heeft voor de wijnbouw verschillende microklimaten door het bergachtige landschap en zee invloeden. Daarnaast beschikt het eiland over een verdeelde bodemgesteldheid, zo is er in het oosten voornamelijk graniet te vinden in de bodem, het westen voornamelijk leisteen, het noorden en zuiden kalk en bestaat het centrale gedeelte voornamelijk uit klei.

Ook al hoort dit eiland al bijna 250 jaar bij Frankrijk, het heeft toch een eigen cultuur, karakter en taal met sterke invloeden uit Italië. Dit is ook terug te herkennen in de wijnen van dit eiland. Corsica verbouwt voornamelijk veel onbekende druiven wat het een zee interessant eiland maakt met wijnen die veel karakter hebben en terug gaan naar de oorsprong van wijnbouw op dit unieke eiland.

Subgebieden

Aangezien Corsica geen groot eiland is, maar wel een zeer diverse terroir en klimaat heeft, is er zeker een onderscheid te maken in verschillende kleinere subgebieden;

  • In het Noorden: Voornamelijk een bodem van kalk en een grote productie van Vin Doux Naturel van de muskaat druif. Deze komen op de markt onder de naam Muscat de Cap Corse. In de punt van Corsica ten westen van Bastia is ook nog het wijngebied, Partimonio wat sinds 1968 een lokale appellation is.
  • Het Oosten: Deze regio is gelegen aan de oost kust van het eiland en heeft voornamelijk veel graniet in de bodem. De wijnbouwgebieden lopen langs deze hele kustlijn. In het zuid-oosten ligt rondom de stad Porto-Vecchio een wat meer typerende wijnbouw met een eigen Appelation. Het meer centrale en noordelijke gedeelte is voornamelijk gericht op  productie van landwijnen.
  • Het Zuiden: In het zuiden van Corsica zijn verschillende appellation ingesteld. Zo is er in het oosten wijnbouw rondom Porto-Vecchio, en aan de westkust rondom Figari en Sertèna.
  • Het westen: Aan de westkust van Corsica vind met centraal gelegen de wijn gebieden rond de stad Ajaccio en meer ten noorden het wijngebied rond Calvi.

Druivenrassen

Wijnen uit Corsica zijn veel van, voor ons onbekende, lokale druiven. Daarnaast zijn er ook invloeden herkenbaar uit de Provence en Het Italiaanse vaste land. Wijnen van de ‘internationale’ druiven zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay mogen enkel als landwijn op de markt gebracht worden onder de naam ‘Vin de Pays l’Île de Beauté’

Wetgeving

Ook de appellations zijn niet zeer ingewikkeld ingedeeld, zo is er de regionale Vin de Corse voor het gehele eiland en Muscat de Corse voor de Vin Doux Naturel wijnen. Naast deze regionale appellations zijn er  voor 4 dorpen een dorpsvermelding en 2 gebieden met een lokale appellation.

  • Regionale appellations:
    • Vin de Corse
    • Muscat de Corse
    • Vin de Corse – Coteaux du Cap Corse
    • Vin de Corse – Porto-Vecchio
    • Vin de Corse – Figari
    • Vin de Corse – Sartène
    • Vin de Corse – Calvi
  • Lokale appellations:
    • Ajaccio
    • Partimonio

Wijnen

Momenteel geen wijnen gevonden