Alsace (elzas)

In het kort

De Elzas ligt aan de oostelijke kan van de Vogezen, in het noordoosten van Frankrijk. Door het bijzondere microklimaat is het een ideale regio voor wijnbouw. De Vogezen biedt bescherming en een zeer complexe bodemstructuur met verschillende lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Dit beïnvloed de druif en hierdoor het karakter van de wijn.

Subgebieden

De wijngaarden zijn gelegen tegen het Rijndal in de Vogezen tussen 200 en 400 meter hoogte en zijn hierdoor als smalle en lange stroken tegen de heuvels aangeplant. De regio is een uitgestrekt gebied gelegen naast de Rijn van Straatsburg in het noorden tot Mulhouse in het zuiden. Dit gebied is ter hoogte van de wijnhoofdstad Sélestat op gedeeld in twee delen namelijk;

  • Haut-Rhin: het zuidelijke gedeelte van Sélestat tot Mulhouse.
  • Bas-Rhin: het noordelijk gedeelte van Straatsburg tot Sélestat.

De meeste en betere wijnen komen uit het zuidelijk ?Bas-Rhin? zoals uit de dorpen, voor noord naar zuid;

  • Bergheim
  • Ribeauvillé
  • Riquewihr
  • Bennwihr
  • Turckheim
  • Wintzenheim

Druivenrassen

Wijnen uit de Elzas zijn over het algemeen gemaakt van 1 druivensoort, ook wel monocépages genoemd. Veel aangeplante druiven zijn Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Muscat d?Alsace, Gewurztraminer als witte druiven en Pinot Noir als blauwe druif. Deze rode wijn van deze druif is voornamelijk rosé-achtig en heeft een licht en fruitig karakter.

Binnen de Elzas wordt vaak gesproken over de ?edele? druiven welke enkel toegestaan zijn voor Grand Cru wijnen.

  • Riesling: Deze droge druif is vaak gezien als de meest interessante druif in deze regio, voornamelijk doordat deze enkel jaren nodig heeft om te ontwikkelen. Door deze ontwikkeling ontstaat er een minerale geur die de Fransen ?Goût de Pétrole? noemen omdat deze veel wegheeft van benzine.
  • Pinot Gris: Voorheen was deze bekend als Tokay d?Alsace, maar door een wetgeving van de EEG is deze in 1992 veranderd in Pinot Gris.
  • Muscat d'Alsace: De muscat druif is vaak gebruikt voor versterkte wijnen echter in de Elzas maakt men hier een onversterkte, droge wijn van.
  • Gewurztraminer: Bekend en herkenbaar door zijn kruidige aroma.

Wetgeving

Door het klimaat is er warm najaar in deze regio en hebben de boeren de mogelijkheid druiven laat te oogsten. In het geval van de ?edele? druiven kan men een wettelijke aanduiding gebruiken als de minimale suikergehalte bereikte wordt en de oogst niet eerder dan 15 dagen na de vastgestelde oogstdatum begint. Deze 2 wettelijke aanduidingen zijn als volgt:

  • Vendange Tardive: Laat geoogste druiven, deze wijn kan zowel zoet als droog zijn echter is dit niet aangegeven in de benaming. Om deze aanduiding de mogen gebruiken moet het suikergehalte van de most minimaal:
    • 220 gram per liter zijn bij Muscat en Riesling
    • 243 gram per liter zijn bij Gewurztraminer en Pinot Gris
  • Sélection de grains nobles: Door edele rotting aangetaste druiven en deze wijn is altijd zoet. Het minimale suikergehalte voor deze aanduiding is:
    • 256 gram per liter zijn bij Muscat en Riesling
    • 279 gram per liter zijn bij Gewurztraminer en Pinot Gris

Wijnen

Momenteel geen wijnen gevonden