In het kort
Het centraal gelegen land in Zuid-Amerika is geen groot wijn producerend land, echter wordt er wel steeds meer in geinvesteerd en geexperimanteerd met vernieuwende technieken en diverse druivensoorten. Door dat het land zo dicht bij de evenaar ligt is wijnbouw enkel mogelijk vanaf enorme hoogte, tussen de 1.600 en 2.400 meter. Door het bergachtige klimaat in Boliva zijn er grote verschillen tussen de dag- en nacht temperaturen en is teven op deze hoogste de licht intensiteit vele malen groter. Dit kan ideaal zijn voor de ontwikkeling en rijping van de druif, als men een druif gebruikt die het goed doet in deze omstandgheden.
Druiven
Door het bijzondere klimaat is een vroeg rijpende druif nodig, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Cabernet Franc. Daarnaast is er aanplant van;
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Syrah
- Tempranillo
- Malbec
- en Barbera
Ook zijn er enkele witte druiven aangeplant, namelijk;
- Chardonnay
- Ugni Blanc
- en Moscatel
Deze laatste druif, de Moscatel, is veel gebruikt voor de productie van een lokaal wijndistillaat, Singani.
Wijngebieden
Zoals eerde vermeld vind wijnbouw plaats op grote hoogte in Bolivia, en zijn de wijngaarden voornamelijk te vinden in het zuiden van het land en is te verdelen in 3 regio’s, namelijk;
- Valley of Cinti, Gelegen in het zuid-westen van Bolivia op tussen de 2.200 en 2.500 meter hoogte
- Central Valley of Tarija, Gelegen in het zuiden tegen de Argentijnse grens, tussen de 1.600 en 2.100 meter hoogte
- Valleys of Santa Cruz, Centraal gelegen ten westen van de stand Santa Cruz, op een hoogte tussen de 1.600 en 2.300